Základní škola Lískovec
Základní škola Lískovec

Divadelní představení pohledem našich žáků (11. 5. 2023)

Základní škola

Ve čtvrtek 3. 5. 2023 se celý druhý stupeň zúčastnil divadelního představení s názvem Od renesance po realismus (= průřez tvorbou nejvýznamnějších českých i světových dramatiků: od Shakespeara, Molièra, Goldoniho, po bratry Mrštíkovy) – a to přímo na půdě naší lískovecké školy.  Jakmile jsme přišli do tělocvičny, vše už bylo nachystáno. Od jakéhosi pomyslného jeviště až po samotné herce. Program byl zahájen “prásknutím“ do gongu, po kterém se všichni lekli. Ale však to znáte… Každý z vás byl určitě někdy na divadelním představení, takže máte přibližnou představu, jak to asi vypadalo. Pojďme se tedy podívat na samotný děj a provedení.

Vše začalo tím (jak už jsem zmiňoval), že hlavní aktéři “práskli” do gongu a všichni se lekli. Následně se představili a nastínili takové úvodní věci kolem. Asi po 10 minutách jsem si říkal, že to bude nuda. Vypadali totiž jako nějací “egomaniac”, kteří si o sobě myslí bůhvíco. Byli jen dva. A to mne trochu znepokojovalo. Ovšem – jak se říká – “nedělej předčasné závěry” a dnes se to opět potvrdilo. Po první herecké etudě jsem byl ještě tzv. na vážkách, ovšem brzy jsem změnil názor. Začalo druhé jednání a já si řekl: „Jo, to bude dobré, to půjde!” A taky že ano. Čím hlouběji v srdci hry a celého vystoupení jsme byli, tím více mě to bavilo. Do jedné z ukázek nejznámějších divadelních her se zapojila také jedna naše spolužačka, do které bych to v životě neřekl. Musím však říci, že se své role zhostila bravurně.  Dokonce v ukázce Carla Goldoniho ze hry Sluha dvou pánů si tito dva “borci střihli” dohromady asi 4 role. A to už je něco…

Nakonec celé představení poklidně skončilo a my se rozešli do tříd. Myslím si, že zaplatit  60 korun se nakonec vyplatilo. I když to ze začátku vypadalo všelijak, nakonec se jim představení povedlo a můžu všem doporučit.